Gnathologie is het vakgebied binnen de tandheelkunde dat betrekking heeft op stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauwstelstel inclusief het kaakgewricht en de omringende spieren.

Kaakgewrichtsklachten, wat kunt u zich daarbij voorstellen?

Kijkt u eens naar onderstaande tabel met 9 vragen verdeeld over 3 vakken. Wanneer u één vraag uit het bovenste vak positief beantwoordt, of twee vragen uit het middelste vak, of de vraag uit het laatste vak positief samen met 2 positieve antwoorden uit het middelste vak, dan heeft het veel zin uw tandarts om een onderzoek te vragen.

I

1. Heeft u moeite en/of pijn bij wijd openen van uw mond, bijvoorbeeld wanneer u gaapt?

2. Zit uw kaak wel eens vast, op slot of uit de kom?

3. Heeft u moeite en/of pijn bij kauwen, praten of ander gebruik van uw kaak?

II

1. Bent u zich bewust van geluiden in uw kaakgewrichten?

2. Heeft u pijn in of rond de oren, slapen of wangen?

3. Voelt de manier waarop uw tanden en kiezen op elkaar komen storend of ongewoon aan?

4. Heeft u vaak hoofdpijn?

5. Heeft u onlangs een trauma opgelopen aan uw hoofd, nek of kaak?

III

1. Bent u ooit behandeld voor kaakgewrichtsklachten? Zoja, wanneer?

Uw tandarts kan een onderzoek zelf uitvoeren of u hiervoor naar ons verwijzen. Maakt u zich geen zorgen: vaak gaat het om milde verschijnselen die komen en gaan. Ernstige problemen komen bij ongeveer 5 % van de bevolking voor. Soms gaan ook deze spontaan over, ons lichaam blijkt heel vaak zichzelf te genezen of aan te passen. Maar soms moeten wij een handje helpen, wij, dat zijn tandartsen die zich gespecialiseerd hebben op dit vakgebied (we noemen ze gnathologen) samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten ( orofaciaal therapeuten). Tandarts MFP/Gnatholoog Kya Wabeke werkt al ruim 20 jaar samen met orofaciaal therapeut Meindert van Rumpt.