Esthetische & Restauratieve tandheelkunde is altijd met elkaar verbonden. Er kan een wens zijn voor het verfraaien van één voortand met composiet vanwege een esthetisch probleem of een wens voor een totaal restauratief plan waarbij complexe problemen opgelost moeten worden.Voor beide categorieën geldt dat een esthetische behandeling ook biologisch verantwoord en duurzaam functioneel moet zijn en een restauratieve behandeling ook esthetisch fraai moet zijn.

In de mond kunnen complexe situaties ontstaan, dit kan veroorzaakt worden door:

    • Onnatuurlijke gebitsslijtage door tanderosie en/of knarsen.
    • Het ontbreken van een goede glazuurlaag op tanden en/of kiezen.
    • Tanden en kiezen die nooit aangelegd zijn.
    • Het ontbreken van meerdere tanden en/of kiezen.

Voor lastige gebitsslijtage problematiek en/of een complexe restauratieve vraagstukken houd ik samen met collega dr. Kya Wabeke regelmatig spreekuren. Tijdens dit spreekuur treft u ons beiden, zodat we gezamenlijk een oplossing kunnen zoeken voor uw probleem.

Hieronder geeft ik u een korte uitleg over bovenstaande onderwerpen:

Gebitsslijtage door tanderosie en/of knarsen

Door regelmatig sterke zuuraanvallen op het gebit lossen de glazuurlaag en het onderliggende tandbeen op (tanderosie), waardoor er korte tanden en/of kiezen overblijven. Deze afslijting kan verergerd worden door tandenknarsen en aantasting van cariës, tandbederf. Hierdoor brokkelt de tand of kies langzaam af, waardoor functieverlies optreedt en de tand of kies esthetisch niet fraaier wordt.

Hieronder toon ik u een aantal voorbeelden wat tanderosie en/of knarsen kan aanrichten:

tanderosie1

 Voor de behandeling

Gebitsslijtage door knarsen en tanderosie door het drinken van grote hoeveelheden cola. De tanden zijn erg kort geworden en verkleurd. 

tanderosie2

Na de behandeling met composiet

Na vele uren in de stoel zijn haar zes voortanden en vier kleine kiezen rondom ingepakt met composiet. Hierdoor zijn haar tanden ook weer langer geworden.

composiet1 composiet2

Voor de behandeling

Gebitsslijtage door een eetstoornis op jeugdige leeftijd. Door het vele spugen is er heel vaak maagzuur langs de tanden en kiezen gekomen waardoor bijna de gehele binnenzijde van de tanden is opgelost. Doordat de tanden zo dun zijn geworden, breken er gemakkelijk stukjes vanaf.

composiet3 composiet4

Na de behandeling met composiet

Door het composiet is er weer een dikke, stevige laag ontstaan aan de binnenzijde die niet snel zal afbreken. De tanden zijn hierdoor ook weer verlengd.

Vervangkunst van ontbrekende tanden en/of kiezen

Soms moet het gebit of een deel van een tand of kies worden vervangen door kunst, omdat het verloren is gegaan of door de natuur niet compleet ontwikkeld was.

Hieronder toon ik u een voorbeeld:

ontbreken1

Voor de behandeling

Het ontbreken van een voortand door een ongeval. Door het ongeval zijn de “buur” tanden ook beschadigd.

ontbreken2

Na de behandeling

Door het vervaardigen van een volledig porseleinen brug en 2 losse kronen is het probleem functioneel en esthetisch opgelost.


We hebben ook te maken met een combinatie van ontbrekende kiezen en gebitsslijtage:

ontbreken3 ontbreken4 ontbreken5

Voor de behandeling

Gebitsslijtage voornamelijk door knarsen. Aan de binnenkant zijn de tanden erg dun geworden en daardoor ook afgebroken. Door de diepe beet zijn de kiezen in onderkaak helemaal afgebroken.

ontbreken6 ontbreken7 ontbreken8

Na de behandeling

De zes voortanden en twee kleine kiezen in de bovenkaak zijn opgebouwd met composiet. Hierdoor zijn ze verlengd en volledig ingepakt met composiet, zodat ze niet meer zo snel kunnen breken.

De afgebroken kies in de onderkaak is verwijderd en in het hiaat zijn twee implantaten geplaatst met kronen. 

ontbreken9

Uiteindelijk heeft meneer ook een beschermende nightguard gekregen om ervoor te zorgen dat het knarsen geen schade kan geven aan zijn gebit.

Esthetische behandeling met composiet

est1

Voor de behandeling

De wens om de diastemen (de spleetjes) tussen de tanden gesloten te hebben.

esthetisch2

Na de behandeling

Met composiet zijn de diastemen gesloten.